• България получи 2.9 милиона евро от Брюксел за борба с Африканската чума

    България получи 2.9 милиона евро от Брюксел за борба с Африканската чума

    Половината от тези средства ще ни бъдат предоставени авансово за покриване на съответните разходи

    България получи 2.9 милиона евро от Брюксел за борба с Африканската чума

    България получи 2.9 милиона евро по Плана за превенция на заболяването Африканска чума по свинете за 2018-2019 год. от Европейската комисия. Това стана ясно по време на  среща между министъра на земеделието Десислава Танева  и европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андриукайтис в Брюксел. Половината от тези средства ще ни бъдат предоставени авансово за покриване на съответните разходи, информират от пресцентъра на земеделското ведомство.

    От срещата стана ясно, че от 21 септември до началото на октомври ни предстои одит от Европейската комисия по мерките, които държавата прилага за справяне с Африканската чума по свинете. От този одит зависи и съфинансирането, което ще получим и финансовата подкрепа на действията, които прилагаме. Всичко това е под условие, че ние строго изпълняваме европейското законодателство.

    Към 31 юли 2019 г., страната ни е заявила 11 милиона евро, които ще могат да се ползват като компенсация за вече ликвидирани огнища на АЧС в свинекомплексите. Десислава Танева получи уверение, че отговор за това искане ще получим в рамките на 30 дни.

    Министър Танева запозна еврокомисаря с предприетите мерки по отношение на личните стопанствата и малките ферми, при които, по думите й, липсва биосигурност. Тя информира, че  голяма част от населението доброволно е усвоило месото от животните, които не са регистрирани във ветеринарните служби и на практика са незаконни.  „Тъй като хората станаха съпричастни и участват в борбата с Африканската чума по свинете, ние ще предложим превенционен план. Ще предприемем действия, насочени към подкрепа за изграждане на биосигурност, репопулация и регистрация на обектите“, каза министър Танева. Андриукайтис заяви, че Комисията подкрепя легалните производители с мерки за биосигурност и регистрация, без значение дали са малки или големи. Той призова да не се политизира с темата, а да се действа единно.

    За ограничаване и предпазване от заболяването, е необходимо при отглеждането на домашни свине да се спазват съответните мерки за биосигурност, без значение на типа стопанство, обединиха се Танева и  еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните. Андриукайтис акцентира и върху отговорността на страната ни за недопускане навлизането на заболяването в съседните страни.

     

    Снимка: Пресцентър на Министерство на земеделието

    финансова подкрепа европейска комисия Африканска чума по свинете Десислава Танева Витянис Андриукайтис

    Оценка на новината

    0