• Представиха стратегията за ликвидиране на Африканската чума в страната

  Представиха стратегията за ликвидиране на Африканската чума в страната

  Документът включва и предложение за създаване на фонд „Зоопрофилактика“, който да подкрепя финансирането на дейността, свързана с епизиоотии в бъдеще

  Представиха стратегията за ликвидиране на Африканската чума в страната

  Стратегията за ликвидиране на Африканската чума по свинете беше обсъдена с научната общност и ветеринарномедицински експерти, информира земеделското министерство. Документът беше представен от заместник-министъра на земеделието д-р Янко Иванов.

  В стратегията са залегнали предложения за промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност - улесняване идентификацията и регистрацията на животните и животновъдните обекти от типа „заден двор“. Документът включва и предложение за създаване на фонд „Зоопрофилактика“, който да подкрепя финансирането на дейността, свързана с епизиоотии в бъдеще.

  Проф. Люцканов, декан на Ветеринарномедицинския факултет при Тракийски университет, заяви, че представителите на научната общност подкрепят предприетите до момента действия и мерки за борба с Африканската чума по свинете, макар да са непопулярни, и ги оценяват като необходими, тъй като това е заболяване, което няма аналог, както и лечение или ваксина. „Стратегията включва оценка на ролята на животните в „заден двор“, където говорим за сериозен масив от свине, отглеждани нерегламентирано и при отсъствие на всякакви мерки за биосигурност. Това ги прави потенциално опасни в условията на АЧС и налага разреждане на броя им, особено край свинекомплекси. Последваща стъпка по тази мярка е регистрацията на личните стопанства и внедряване на мерки за биосигурност. Друг важен елемент е проверката на системите за биосигурност в големите свинеферми от експертни групи. Важно също е намаляване популацията на дивата свиня, като един основен източник на заразата“, допълни проф. Люцканов в хода на дискусията на предложената стратегия.

  Министър Танева благодари на научната общност за подкрепата в борбата със заболяването, за участието им в разяснителната кампания сред хората какво е това заболяване и мерките за справянето с него, както и за определянето на бъдещите стъпки. Земеделският министър заяви, че дискутираната стратегия ще бъде факт след постигане на консенсус с научната общност по отношение на мерките и сроковете.

   

  Снимка: Министерство на земеделието, храните и горите 

  Стратегия Африканска чума по свинете научна общност биосигурност Закон за ветеринарномедицинската дейност

  Оценка на новината

  0