• След 1 септември започва изплащането на помощи на засегнатите от Африканската чума по свинете

    След 1 септември започва изплащането на помощи на засегнатите от Африканската чума по свинете

    Помощта е еднократна, в размер на 300 лв., и ще се отпуска на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните стопанства

    След 1 септември започва изплащането на помощи на засегнатите от Африканската чума по свинете

    След 1 септември 2019 г. ще започне изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лв. на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните стопанства. За това информираха от Българската агенция за безопасност на храните. Право на обезщетение имат стопанствата в 20-километровите санитарни зони около индустриалните ферми и тези, определени с висок епизоотичен риск. За по-голямо улеснение на собствениците на прасета, представители на Областните дирекции по безопасност на храните ще посетят населените места за изплащане на помощите. Кметовете предварително ще обявяват  деня и часа на посещението. Средства ще се превеждат и по банков път.

    Допустими за подпомагане са собственици, които отглеждат до пет прасета за угояване, разположени в санитарни зони и отглеждани във ферми тип „лично стопанство”, които не продават на пазара, а добиват месо само за лична употреба.  Те трябва да  бъдат включени в списък, изготвен от кмета на населеното място, и заверен в срок до 26 август, разясняват от агенцията за безопасност на храните.

    Заявленията за обезщетение се подават в кметствата. Те са по образец, в който всеки собственик декларира, че е усвоил доброволно месото. За да се възползва от помощта, той трябва да е извършил почистване и дезинфекция. Собственикът също така трябва да заяви, че няма да отглежда прасета в стопанството си за период най-малко от 12 месеца след последната дезинфекция.

    Кметовете на населените места ще изготвят Констативен протокол по образец за удостоверяване на доброволно усвояване на месото и почистване и дезинфекция на стопанството. Градоначалниците имат ангажимент да поставят на публично място списъците със стопаните, които трябва да получат помощ.

    помощ Българска агенция за безопасност на храните месо Африканска чума по свинете прасета стопани дезинфекция

    Оценка на новината

    0