• Информационни дни по Програмата за рибарство ще се проведат във Варна и Балчик

    Информационни дни по Програмата за рибарство ще се проведат във Варна и Балчик

    На 28 август ще се състои информационната среща във Варна, а на 29 август ще се проведе събитието в Балчик

    Информационни дни по Програмата за рибарство ще се проведат във Варна и Балчик

    Експерти от Управляващия орган на Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 (ПМДР) ще представят във Варна и Балчик възможностите за кандидатстване, информират от министерството на земеделието. Първата информационна среща ще се проведе на 28 август 2019 г., сряда,  от 11:00 ч. в сградата на община Варна. Срещата в Балчик ще е на 29 август, четвъртък, от 10:00 ч. в комплекс „Мелницата“ (пл. „Капитан Георги Радков” № 1).

    На срещите ще бъдат представени възможностите за кандидатстване по следните мерки: 2.2 „Продуктивни инвестиции в аквакултурите“, 5.4 „Преработване на продуктите от риболов и аквакултури“, 1.7 „Добавена стойност, качество на продуктите и използване на нежелания улов” и 1.2 „Здраве и безопасност“, както и актуални мерки от стратегиите за „Водено от общностите местно развитие” (ВОМР) на местните инициативни рибарски групи (МИРГ) в района.

    Чрез прилагането на дейностите, предвидени в мярка „Продуктивни инвестиции в аквакултурите“ ще се даде възможност за подобряване на конкурентоспособността и жизнеспособността на предприятията в сектора на аквакултурите, включително подобряване на безопасността и условията на труд; ефективно използване на ресурсите чрез намаляване на енергоемкостта на прозводствените процеси и на използваните естествени ресурси; по-високо равнище на опазване на околната среда и биологичното разнообразие.

    Мярка „Преработване на продуктите от  риболов и аквакултури” е насочена към въвеждане на ресурсно ефективни технологии и други инвестиции за опазване на околната среда в преработвателната промишленост, насърчаване на инвестициите в енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, повишаване на конкурентоспособността чрез развитие на нови или подобрени продукти, и др.

    С помощта на мярката „Здраве и безопасност“ се насърчават инвестиции, насочени към подобряване на хигиената, здравето, безопасността и условията на труд за рибарите на борда на риболовните кораби или в индивидуално оборудване.

    Мярката „Добавена стойност, качество на продуктите и използване на нежелания улов” е ориентирана към инвестиции, които добавят стойност към продуктите от риболов, по-специално като позволяват на рибарите да извършват преработване, предлагане на пазара и пряка продажба на собствения си улов и иновативни инвестиции на борда на корабите, които водят до повишаване на качеството на продуктите от риболов.

    Допълнителна информация за кандидатстване по мерки по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. може д бъде намерена на следните линкове:

    Варна Балчик Програмата за морско дело и рибарство информационни дни

    Оценка на новината

    0