• Борисов: Африканската чума по свинете вече е глобален проблем

  Борисов: Африканската чума по свинете вече е глобален проблем

  Българският премиер се срещна с европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис и изрази надежда в най-кратки срокове Европейската комисия да започне да възстановява разходите, направени от България, за овладяване на различни заболявания по животните

  Борисов: Африканската чума по свинете вече е глобален проблем

  България предприема всички мерки за ограничаване на разпространението на Африканската чума по свинете, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. Премиерът Борисов отбеляза, че в страната ни се прилага план, който включва засилен контрол на граничните контролно-пропускателни пунктове, мерки за биосигурност в свиневъдните обекти, провеждане на информационна кампания, извършване на дезинфекция на площи и продукти, постоянен епизоотологичен надзор и редуциране на популацията от диви свине.

  Премиерът информира комисаря Андрюкайтис, че българското правителство е отпуснало 28 млн. лв. за изплащане на обезщетения и прилагане на мерките за ограничаване и ликвидиране на заболяването Африканска чума по свинете на територията на България. Съгласно процедурата на Европейската комисия се извършва частично рефинансиране на направените разходи. Министър-председателят изрази надежда, че в най-кратки срокове Европейската комисия ще започне да възстановява разходите, направени от България, по овладяване на различни заболявания по животните, в това число и Африканската чума по свинете.

  Според премиера Бойко Борисов разпространението на болестта АЧС е не само регионален, но вече и глобален проблем, който носи огромни загуби на засегнатите държави и който може да повлияе трайно не само върху определен сектор, а върху цели икономики и търговски партньорства. Министър-председателят открои значението на координацията на действията в борбата срещу АЧС в Европа.

  Борисов изрази увереност, че експертната среща по въпросите на Африканската чума по свинете, чийто домакин е София, ще допринесе за изготвянето на Глобална стратегия за контрол и изкореняване на Африканската чума по свинете в световен мащаб.

   

  Снимка: Пресслужба на Министерски съвет 

  европейска комисия Бойко Борисов обезщетения Африканска чума по свинете биосигурност Витянис Андрюкайтис АЧС

  Оценка на новината

  0