• ЕС очертава планове за селското стопанство и биологичното разнообразие чрез „Green Deal“

    ЕС очертава планове за селското стопанство и биологичното разнообразие чрез „Green Deal“

    Целта е да се наложат промени в икономиката на ЕС като се насочат инвестиции в проекти, които ще доведат до намаляване на въглеродните емисии на блока до нула до 2050 г.

    ЕС очертава планове за селското стопанство и биологичното разнообразие чрез „Green Deal“

    Брюксел (dpa) - Европейската комисия представи своите планове за по-екологична селскостопанска продукция и по-голямо биологично разнообразие в сряда, като част от водещата си политика „Европейска зелена сделка“.

    Изпълнителната власт на Европейския съюз се зае с амбициозна стратегия за опазване на околната среда, когато президентът на комисията Урсула фон дер Лайен встъпи в длъжност миналата година.

    Целта на така наречената стратегия „от фермата до вилицата“ е да се намали употребата на пестициди и антибиотици и да се подобрят торовете. Хуманното отношение към животните също трябва да се подобри, а риболовната индустрия да стане по-устойчива.

    В същото време се призовава за намаляване на хранителните и опаковъчните отпадъци, като същевременно предлага въвеждането на задължителни етикети за храни на лицевата страна на опаковките, за да се намали съдържанието на високо съдържание на мазнини, захар и сол и да се насърчат потребителите да правят устойчив избор.

    Комисията представи и паралелна стратегия за насърчаване на биоразнообразието, в основата на която е предложеното разширяване на защитените територии

    Според предложението 30% от европейските сухопътни и морски райони трябва да бъдат поставени под закрила.

    Столиците на ЕС и законодателите са призовани да подкрепят подхода на комисията, който след това ще бъде допълнен с конкретни законодателни предложения.

    Тя обаче вече се е натъкнала на съпротива от дясноцентристката Европейска народна партия, която е най-голямата в законодателната власт на ЕС.

    Зелените обаче приветстваха подхода, като говорителят Мартин Хьослинг призова Комисията да „включи“ своевременно своите идеи в по-широка реформа на селскостопанската политика на ЕС.

    Целта на „Европейската Зелена сделка“ е да се преработи икономиката на ЕС и да се насочат инвестициите в проекти, които ще доведат до намаляване на въглеродните емисии на блока до нула до 2050 г.

    ЕС Европейската комисия Урсула фон дер Лейен Европейска народна партия селско стопанаство въглеродни емисии

    Оценка на новината

    5.00