• Започна сключване на договорите по мярка „Кризисно съхранение на вино“

    Започна сключване на договорите по мярка „Кризисно съхранение на вино“

    По нея се подпомагат произведени в страната вина, временно оттеглени от пазара.

    Започна сключване на договорите по мярка „Кризисно съхранение на вино“

    56 винарски предприятия са одобрени по мярка „Кризисно съхранение на вино“ от Националната програма за подпомагане в лозаро-винарския сектор 2019-2023 г. ДФ „Земеделие“ пристъпва към поетапно сключване на договорите с всички допустими кандидати.

    Мярка “Кризисно съхранение на вино“ е извънредна и се прилага за втора поредна година, с цел преодоляване на смущенията на пазара в лозаро-винарския сектор на Европейския съюз (ЕС), породени от пандемията COVID-19. По нея се подпомагат произведени в страната вина, временно оттеглени от пазара, с цел постепенното възвръщане на неговата икономическа жизнеспособност. Съхранението на вино ще се извършва в складове или собствени помещения за съхранение в обекти за производство на вино.

    Поради големия интерес по мярката са отпуснати допълнителни 10 милиона лева със заповед на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“. Така досегашният бюджет се увеличава от 5 на 15 милиона лева. Решението бе взето на постоянната работна група за решаване на въпроси, свързани с прилагането на Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор /НППЛВС/ за периода 2019 - 2023 година към министъра на земеделието, горите и храните.

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    0