• 4 български компании на финала на Chivas The Venture

    4 български компании на финала на Chivas The Venture

    Международния конкурс за бизнес идеи Chivas The Venture ще даде шанс на 4 български компании да си спечелят място на финала и да спечелят 1 млн. долара.

    4 български компании на финала на Chivas The Venture

    Международния конкурс за бизнес идеи Chivas The Venture ще даде шанс на 4 български компании да си спечелят място на финала на конкурса, за да се състезават с финалистите от 31 държави. Събитието стартира още през ноември 2016г. и даде възможност на всеки, който иска да вземе участие в обучението в София Тех Парк

    Финалистите ще представят своите проекти и ще се борят за наградния фонд от 1 млн. долара.
    Инициативата на Chivas Regal се организира за трета поредна година, а идеята е младите да се стимулират и да развиват собствен бизнес.

    В журито също има българско присъствие – Боян Бенев, предприемач; Манол Пейков, собственик на издателството „Жанет 45”; Павел Езекиев, съосновател на рисковия инвестиционен фонд NEVEQ; Елена Маринова, президент на „Мусала Софт” и др.
    Журито споделя, че повечето български проекти, които са кандидатствали са били в сферата на технологиите и земеделието.

    Българските финалисти са:

     Cupffee, които произвеждат вафлени чаши за кафе. Чашките се правят от зърнени продукти и са ядливи, не променят вкуса на напитката и дори след 60 минутно престояване с течност в тях, не променят хрупкавата си структура

    VAST – това е система, разработена специално за незрящи хора, включваща в себе си очила с камера и мобилно приложение. Тази система улеснява ориентацията на незрящите като съобщава какви предмети и препятствия има пред тях.

    Wasabi Innovation е проект, разработващ модел за изкуствена фотосинтеза, чрез специални сапунени мехури.  Този проект има за цел да преработва въглеродния диоксид в енергия, само чрез слънчевата светлина.

    Sea Harmony е компания, разработваща вертикални ферми за миди. Този проект спомага за населването на мъртвите зони в моретата и океаните.

    Всички финалисти в Chivas The Venture ще вземат участие в тренировъчен лагер за управление на бизнес, който ще трае една седмица. Вторият етап от състезанието е онлайн гласуване, на базата на което 250 хил. долара от наградния фонд ще бъдат разпределени между победителите.
    На финала на състезанието журито ще определи кой ще получи 750 хил. долара.
     

    бизнес развитие Chivas The Venture програма за млади предприемачи

    Оценка на новината

    5.00