• Как предразсъдъците Ви пречат да откриете подходящ кандидат за работа?

    Как предразсъдъците Ви пречат да откриете подходящ кандидат за работа?

    Ако сте работодател със сигурност Ви се е случвало да провеждате интервюта за работа, за да откриете подходящ кандидат, който да заеме вакантното място в компанията Ви.

    Как предразсъдъците Ви пречат да откриете подходящ кандидат за работа?

    Ако сте работодател със сигурност Ви се е случвало да провеждате интервюта за работа, за да откриете подходящ кандидат, който да заеме вакантното място в компанията Ви. Със сигурност знаете, че подборът не е лесен, а понякога дори е невъзможен. А, замисляли ли сте се, че може да сте пропуснали добър кандидат с потенциал, защото сте били предубени?

    Понякога качествата на един човек не се определят от неговата външност, начина му на изразяване или вкуса му към дрехи. Ако искате да откриете подходящ кандидат се въздържайте от следните предразсъдъци:

    Възраст
    Разбира се, има професии, при които се изисква повече енергичност и бързина. Но има и такива сектори, в които дългогодишният опит на кандидата би Ви бил в по-голяма полза. През последните години се дава шанс повече на младото поколение, а по-старото се лишава от възможности. Един кандидат на 50 години, например, който е работил във Вашия сектор и е трупал опит ще бъде по-ценен кадър от човек, който е завършил скоро и има само теоретични знания.

    Пол
    Години наред жените се борят да докажат, че могат да вършат всичко, което и мъжете. Вече Ви разказахме за жените, които заемат ръководни постове в едни от най-големите компании в света. Много млади, талантливи и отдадени дами заемат длъжности, които до преди години бяха отредени само за мъжете. Има и професии, които са по-феминизирани и в тях трудно могат да се срещнат мъже, но това в никакъв случай не значи, че ако кандидатът е добър не трябва да го наемете, само защото не е мъж или жена.

    Местораждане
    В София постоянно идват млади хора, искащи да градят кариера. Понякога, обаче, стереотипите им пречат да открият мечатаната работа. Ако се откъснете от предразсъдъка, че габровците са стиснати може би ще добавите към екипа си един много весел и отворен човек. Диалектът също не бива да Ви отказва да наемете кандидата. Българският език е богат на диалекти и това не е нещо, което трябва да Ви притеснява.

    Обучение
    Дипломата понякога е важна, но не е всичко. За съжаление много хора, получили диплома нямат достатъчно знания. С приоритет се наемат кандидатите, които са завършили в чужбина, но в никакъв случай не бива да пренебрегвате завършилите в български университети. Висшите учебни заведения в България предлагат добро обучение и от тях излизат много подготвени и талантливи хора.

    Външен вид
    Облеклото е първото нещо, което прави впечатление. Не е случайна поговорката „По дрехите посрещат, по ума изпращат”. Може би някой от кандидатите няма да бъде облечен по посленидния писък на модата, няма да носи костюм или куфарче, но това не значи, че той е по-малко квалифициран. Посрещнете по дрехите, но съумейте да прецените качествата и накрая изпратете по ума.

    Избягвайте да съдите хората по това, което виждате в началото. Ако един кандидат Ви се струва подходящ – доверете му се. Хората са различни и сами по себе си са уникални. Всеки един от нас има различни качества и това, че те са различни от Вашите не значи, че имат по-малко потенциал.

    подходящи кандидати за работа подбор на кадри как да отсеем подходящите кандидати за работа

    Оценка на новината

    5.00