• Кои са най-големите инвестиционни проекти за 2017г.?

    Кои са най-големите инвестиционни проекти за 2017г.?

    Българската икономика отбелязва ръст, благодарение на чуждестранните инвестиции.

    Кои са най-големите инвестиционни проекти за 2017г.?

    Българската икономика отбелязва ръст, благодарение на чуждестранните инвестиции. Миналата година БВП се увеличи с 3,4%, въпреки че вложенията останаха по-ниски. През тази година сегмента на инвестициите дава ясни завки, че ще се събуди и вложенията ще отбележат ръст.

    Според данните на БНБ, през януари е отчетен почти двоен ръст на преките инвестиции – 54 млн. евро в сравнение с 28 млн. евро през януари 2015г. БАИ прогнозира, че през следващата една година икономиката ще получи нови 400 млн. лв. и възможност за отваряне на 6000 работни места.

    От началото на годината няколко големи инвеститори обявиха, че ще разширят бизнеса си в България или ще строят нови производствени бази. Ето някои от най-големите инвестиционни проекти, които предстои да бъдат осъществени през 2017г.

    Австрийската Kronospan обяви, че ще инвестира над 300 млн. лв. за изграждането на две фабрики във Велико Търново. Компанията се занимава с производство на дървесина за мебели.
    Съвсем скоро друга европейски производител Hagleitner осъществи вложение от 5 млн. лв. за изграждане на нов логистичен център. Фирмата се занимава с производство на хигиенни продукти.

    Американската компания Sensata Technologies ще вложи 5 млн. лв. в производството си в Благоевград. Компанията изработва високотемпературни сензори за електрическа защита.
    в началото на годината стана ясно, че един от лидерите в автомобилната индустрия „АЛС България” смята да инвестира около 2 млн лв. в изграждането на трети завод в Кърджали. Там ще бъде фокусирано производството на тапицерии за Volkswagen.

    Турската Теклас обяви, че ще изгради четвърти завод в Кърджали. Инвестицията е в размер на 13,5 млн. лв. и ще отвори 450 работни места. Теклас е водещ доставчик на автомобилни компоненти като основните й клиенти са Volkswagen, General Motors и Mercedes.
    Компанията Луфтханза също смята да инвестира в своята ремонтна база, разположена в София. Инвестицията ще бъде на стойност 69,8 млн. лв.

    Най-голямата инвестиция, обаче може би ще бъде насочена към БДЖ. Само преди няколко седмици най-големият производител на влакови компоненти China Railway Rolling Stock Corporation съобщи, че има интерес да инвестира в българските железници. Инвестицията ще бъде около 600 млн. лв., разпределени в три направления, които покриват рефинансиране на старите дългове на БДЖ, подмяна на влаковите композиции, както и изграждане на производствена база.

    нови работни места чуждестранни инвестиции „Sensata Technologies” БДЖ Lufthansa

    Оценка на новината

    0